tirsdag 19. februar 2008

Vurdering av engelsk artikkel om retorikk

Vurdering av en engelsk artikkel om retorikk:

"Aristotle's Rhetoric"

Troverdighet:
Alt tyder på at artikkelen er skrevet av en anerkjent og kunnskapsrik forfatter. Selv om hans kvalifikasjoner ikke er oppgitt, han han tilknytning til den respekterte instutisjonen Stanford Encyclopedia of philiosophy, som også er tittelen på nettsida.
Forfatterens fulle navn og email- addresse er oppført under artikkelen og det står at hvis en har kommentarer, vennligst kontakt forfatteren. Det er tegn på at han stiller med åpne kort og virker som en seriøs forfatter.
Jeg fant heller ingen grammatikalske eller ortografiske feil i artikkelen, noe som øker troverdigheten.

Objektivitet:
Forfatteren virker på meg som objektiv. Argumentene han kommer med er saklige og objektive, og viser ofte til kilder. Teksten om retorikk er svært omfattende og han berører alle sider av saken. Han drar blandt annet inn ulike bøker om emnet, eks: What has come down to us are just the three books on rhetoric, which we know as The Rhetoric, though the ancient catalogue of the Aristotelian works, reported by Diogenes Laertius, mentions only two books on rhetoric (perhaps our Rhetoric I & II), and two further books on style (perhaps our Rhetoric III?) (Stanford Encyclopedia of Philosophy)
Det virker som at hensikten er å informere leseren, selv om han kommer med meningsytringer i ny og ne. Men synsingene hans er ikke dominerende i teksten som helhet.

Nøyaktighet:
Artikkelen er omfattende, detaljert og eksakt. Artikkelen ble først publisert 2 mai 2002, oppdateringsdato står ikke oppført. Artikkelen er utrolig detaljert med utallige kildehenvisninger underveis i teksten. Argumentene er lange, saklige og konsistente setninger, eks: It was not until the last few decades that the philosophically salient features of the Aristotelian rhetoric were rediscovered: in construing a general theory of the persuasive, Aristotle applies numerous concepts and arguments which are also treated in his logical, ethical, and psychological writings. (Stanford Encyclopedia of Philosophy)

Egnethet:
Kilden tar for seg Aristoteles sin retorikk og dets påvirkning på dagens retorikk. Emneområdet er ganske langt fra det som er relevant for mitt informasjonsbehov. Teksten kunne vært korta ned til 1/5 del, så hadde det vært tilstrekkelig detaljert for meg og kunnskapsnivå.
Dette er helt klart en vitenskapelig publikasjon beregnet på akademikere eller andre som er kunnskapsrike. Det at teksten er på engelsk, med mye fagord og -uttrykk, gjør teksten enda mer krevende å lese.

Oppsummering:
Denne artikkelen er høyst sannsynlig skrevet av en høyt utdanna filisof. Jeg vil ikke anbefale folk uten en god dose forkunnskaper om emnet og i engelsk, ikke minst.

Ingen kommentarer: