mandag 28. januar 2008

Vurdering av informasjonskompetanse

Vurdering av nettdefinisjonen informasjonskompetanse:

Troverdighet:
Forfatteren av teksten er ikke oppgitt ved teksten. Noe av grunnen er nok fordi nettsida tilhører en offentlig sektor, nemlig Statens senter for arkiv, bibliotek og museum. Derimot står redaktøransvarlig for nettsida nederst, med fullt navn og kontaktinformasjon. Det finnes også link til ansatte og deres kvalifikasjoner.
Teksten er altså knytta til en respektert instutisjon, noe som alene gjør teksten i stor grad troverdig. Nettsida eies av GBM- utvikling, noe en kan se av nettaddressa (http://www.abm-utvikling.no/)

Objektivitet:
Denne publikasjonens hovedhensikt bør være å informere, det sier seg selv av utgiverne, statens senter for arkiv, bibliotek og museum. Hva de faktisk gjør, vil jeg si er noe annet. Selve fenomenet beskriver de objektivt og informativt. Men videre virker artikkelen som en reklame for ABM- utvikling. Forfatteren er partisk og prøver å overtale og overbevise leseren om hvem som er best på informasjonskompetanse og hvor mye senteret har gjort for å fremme kompetansen i samfunnet. Selv om "reklamen" sikkert er korrekt og bra, finner jeg det i overkant av nødvendig å ha med når en kun er ute etter definisjon av ordet informasjonskompetanse.

Nøyaktighet
ABM-utvikling blei oppretta i 2003 i samarbeid mellom Kultur- og kyrkjedepartementet og Kunnskapsdepartementet (ABM- utvikling) Nettsiden ble sist oppdatert 14.02.2007. Her får vi klar informasjon om hvem som har laga siden, når senteret ble oppretta og når siste artikkel ble oppretta/ oppdatert. Dette at senteret er engasjert av blandt annet norske biblioteker gir bakgrunn til å tro at selve artikkelen også vil være nøyaktig og korrekt. Artikkelen er nokså omfattende fakta om nettfenomenet, med tre kilder som kan bekrefte informasjonen. Selve forfatteren er ikke oppgitt ved artikkelen, men de har en egen side med ansatte. Jeg oppfatter teksten som detaljert og eksakt.

Egnethet: Emneområdet er faktisk svært relevant for mitt informasjonsbehov. Informasjonen er skrevet for folk uten spesiell forkunnskap og viser til nyttige linker for å utvide kunnskapen om nettfenomenet.

Oppsummering:

Artikkelen ser jeg på som svært nyttig, korrekt og troverdig artikkel. En kommer litt "dypere" inn i forståelsen av hva informasjonskompetanse er enn hvis det kun hadde stått en definisjon av ordet.

Ingen kommentarer: